Förra hösten skördade jag mina blad, hängde dem på "tork" i garaget över vintern. Tog ett tag innan jag kom på ett bra knep för att de skulle hänga bra utan att falla ner men till slut så fixade det sig med ett snitt i bladet in mot bladets stam.
Mina första test för att mala tobaken. Till slut så använde jag köksmixern, tog tid men blev bra. |
Vanliga köksmixern blev till slut lösningen, tog lite tid och dammade en del men till slut fick jag ihop 1.8 Kg snustorr tobak. Att odla min egen tobak var en kul grej men med facit i hand så var det lite väl mycket arbete för liten utdelning. Om jag gör det igen någon gång så kommer jag se till att odla i ett växthus.
Två burkar med nymald tobak. totalt 1,8 kg. |
Under förra året har jag även köpt en 3D skrivare för att skriva ut verktyg och lite annat som gör att jag snabbare kan göra portions-snus. nedan ser ni först batchen som jag gjorde igår. Helt egenproducerat portionssnus, gjort på egenodlad tobak, påsarna hemproducerade och precis så stora som jag vill ha dem.
Project complete!
Du är den bästa snusmakaren jag känner!
SvaraRaderaRolig läsning dethär! Jag gör också eget portionssnus, dock med köpetobak. Jag undrar hur du har gjort dina portionspåsar? Du verkar ha hittat ett alternativ till torky och prillans portionspåsar…
SvaraRaderaHej Filip,
SvaraRaderaknepet för egna portionspåsar är non woven fabric. (http://en.wikipedia.org/wiki/Nonwoven_fabric)
Jag köpte några rullar från http://www.nonwoven.se. Tyvärr tog jag endast enkomponents så jag måste ha väldigt exakt temperatur när jag smälter ihop påsar. Någon gång framöver skall jag testa med detta med termiskt bunden (http://www.nonwoven.se/sv/termiskt-bunden). Den består av material med två olika smältpunkter, den med lägst smältpunkt fungerar som klister vid uppvärmning.