söndag 1 april 2012

Att baka snus, så här gör man det hemma

Jag har som sagt i tidigare inlägg kommit fram till att det är tillåtet att både odla sin egen tobak och göra sitt eget snus av den.

Att "baka" snus med köpt tobak har jag redan gjort och det var inte svårt alls, resultatet blev riktigt bra. Det finns massor av kryddningsvarianter men jag har själv fallit tillbaka till att enbart krydda med lite svartpeppar, blir hur gott som helst. Mer om det senare, först skall vi göra snus.

Detta behövs:
- 1 Kilo tobak.
- 11 deciliter vatten.
- 0,5 hekto salt.
- 90 gram pottaska (Kaliumkarbonat)

Först så skall tobaksbladen finfördelas till ett pulver med lämplig storlek. Jag kommer köra med mixern men även köttkvarn funkar enligt Bengt Sändh. huvusaken är att det blir ett jämnt och lagom grovt pulver.

Blanda tobaksmjölet med vatten och salt. När jag körde dubbel sats kom jag på att en stor hink för murbruk och visp monterad på en borrmaskin funkade perfekt för att blanda ordentligt.

Lägg sedan blandningen i en burk av någon sort, jag har en värmetålig plastburk med lock.

Klassiska receptet är att burken skall stå i 45-50 graders värme i fem hela dygn. Sedan blandar man i kaliumkarbonat och blandar ordentligt, GÖR INTE DETTA INOMHUS! Det luktar otroligt skarpt av tobak. Till sist skall det in i värmen igen och "svettas" i ytterligare ett dygn i 45-50 grader.

Rör om efter svettningen avbrutits och låt svalna.Samma sak gäller här gör detta utomhus!

Jag har sett recept med flera olika temperaturer och tider angivna. Det jag själv gjort är 90 grader i totalt 1,5 dygn. Mycket smidigare än 5 hela dygn med lägre temperatur.

Lagring, utmärkt att frysa in det färdiga snuset. Själv har jag frusit in i stora plastburkar men det är rätt svårt att få loss snus när man väl vill tina upp en del så, numera vis av erfarenhet så kommer jag framöver frysa in i plastpåsar med lite mindre snus i varje påse, då är det bara att ta en påse ur frysen och låta den tina upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar