söndag 1 april 2012

Samlade instruktioner om odling och skörd

Bakgrund


(Hela denna sida är starkt inspirerad av http://theoldfirm.hubpages.com/hub/Tobacco-Growing-and-Curing-at-Home och Bengt Sändhs bok "Snus" stort tack till författarna. Jag har skrivit om och anpassat efter vad jag själv kommit fram till redan och lite efter svenska förhållanden men alla odlingstips, torknings mm råd är direkt från "theoldfirm" samt "Snus" då jag inte hunnit testa själv ännu.)

Vad jag kunnat komma fram till så är det helt lagligt att odla och använda sin egen tobak i Sverige så länge man inte säljer den utan att skatta för den (jag vet inte hur man går tillväga men jag förutsätter att min lilla trädgårdsodling inte kommer generera tillräckligt för att jag kommer vilja sälja något så det är inget problem. Jag hittade ett antal växter som var olagliga att odla men tobak är inte listad bland dessa.

Jag är förvånad att inte fler försöker odla sin egen tobak men jag antar att det beror på att ämnet är omhuldat med en massa mystik om att det skall vara så svårt att odla, torka och behandla. Min egen lilla konspirationsteori är att detta rykte har aktivt spridits av myndigheter och tobaksbolag. För om det vore enkelt att odla och göra sitt eget snus så skulle de förlora en massa försäljning och skatteinkomster.

Nu har jag beslutat mig för att testa själv och se hur det går. Tobaksplantan, "Virginia Nicotina" sägs av de som odlar den vara möjlig att odla på alla ställen där det går att odla kålrötter (uppfylls mer än väl av Skåne) och den anses också vara en tålig växt, med rotsystem stora som basketbollar. Själv är jag lite tveksam till detta snack om plantans tålighet för de skall vara väldigt vindkänsliga och tål inte den minsta lilla frost. (När tobak odlades kommersiellt i Åhustrakten så tände de stora eldar runt tobaksfälten under kalla vårnätter)

Detta behöver du:
    Tobaksfrön. Jag köpte mina frön på http://www.impecta.se/

    Någonstans att gro fröna. Fönsterkarmen går bra. I Sverige tror jag det är en lämplig tidpunkt att börja i Mars. Fröna är små, pyttesmå, nästan som grovmalen peppar.

Man skall ha någon "sandig" fin jord att så i. Jag har testat med Ikeas kokosplanteringsjord och en vanlig planteringsjord inköpt på Plantagen. De flesta verkar strö ut lite frö och tunnar sedan ut (tar bort) överskotter. Själv så tog jag en tandpetare och fuktade spetsen lite och sedan placerade jag ut 1 frö i varje planteringskopp, detta visade sig intevara så lyckat då nedast 4 av 16 har grott efter mer än två veckor, antagligen beror det på att tryckte ner fröna för mycket (bara någon milimeter men...) Nu har jag gjort ett nytt försök och lagt 3-4 frön i varje planteringsfack på en nyinköpt litet miniplastväxthus. Det är viktigt att hålla jorden konstant fuktig, vattna helst underifrån alternativt med en fin vattenspridare så att de frön som grott inte mister sina rötter under bevattning.

Sist men inte minst behöver man en plats att plantera sina tobaksplantor. De skall var cirka 40 cm mellan vara planta och cirka 50 cm mellan varje rad. De föredrar konstant sol men kan även växa i delvis skugga. Löven längst ner skall tydligen bli upp till 40 cm långa. Fullväxt planta skall bli runt 2 meter hög.
   
Av det jag läst i svensk literatur så framkommer det att vindskydd är av yttersta vikt. Jag skall se hur jag kan lösa detta.

Hur många plantor skall man plantera?

Jag har faktiskt ingen aning ännu! Det skall bli spännande att se hur stor skörden kan bli. Denna sidan kommer uppdateras eller bli ett nytt blogginlägg när jag vet mer om detta. Jag har tänkt sätta totalt 10-20 plantor av två olika sorter. Min nya förebild "theoldfirm" säger att en 12 plantor skall hålla dig med cigaretter för ett år framåt..... men hur räknar jag om detta till snus? Jag är ganska säker på att snusare använder mindre tobak än rökare. Oavsett vad så kan torkad tobak lagras i många år, om det blir för mycket så lagrar jag. Blir det för lite så har jag lärt mig inför nästa år.

Ekonomi? Tja, vem vet om detta projekt kommer visa svarta siffror till slut eller ej. Majoriteten av mina hobbyprojekt slutar på väldigt röda siffror men, detta har stor möjlighet att sluta på plus. Enkel matematik, jag snusar cirka 1 dosa portionssnus om dagen a mer än 26 kr/dos = 9500 Sek, om jag kan ersätta större delen av av detta med min egenodlade snus (portionerat i bitar av torky papper) så borde det vara svårt att gå minus. Utgiftern hittills ligger på under 300 kronor. Tiden jag lagt ner hittills och är däremot signifikant och det lär inte minska så om jag räknar in den som ett värde är det här antagligen ett minusprojekt trots allt.

Odling och tillväxt
Faktum är att tobaksplantorna sägs vara vackra. Bilderna jag sett (jag väntar att lägga upp bilder tills jag har mina egna) visar fina gula eller röda blommor. Nu är det dock så att blommor kommer man inte se många av hos den som odlar tobak för att göra just tobak. När man ser att det börjar bildas blomsterknoppar skall dessa knipsas av så att växten lägger energi på bladen. När det kommer tjuvskott skall dessa också tas bort.  (förutom möjligen på en planta om du skall ha kvar egna frön tills nästa år, jag skall testa om det nu funkar så långt)

Enligt Bengt Sändh, skall man toppklippa dem (när då, hur höga?), då växer det fram sidoskott, tre i rad som skall skäras bort med "viss måtta" (Om någon förstår vad han menar med detta så berätta gärna för mig!) för annars blir huvudstammens blad alltför rika på nikotin.

I övrigt gäller, vatten om det är torrt, rensa ogräs runt plantorna. Inte för djup rensning för då kan rötterna på tobaken skadas.  och inte minst så bör det gödslas, vanlig handelsgödsel skall duga. (det verkar inte ha någon större betydelse vad, bara man gödslar)

Plantorna trivs bäst i en lätt, lucker och sandblandad jord. Skall gödslas ordentligt med kalisalter och fosfater men inte med klorhaltiga gödsel.

Enligt Bengt skall det vara minst 60 cm mellan plantorna när de sätts ut, varm och solig plats med vindskydd.


Ohyra


Jag har redan sett små flugor när plantorna är inomhus. Men i övrigt vet jag inte. Skall bli spännande och se vilken effekt tobak har på mördarsniglar och vilken effekt mördarsniglar har på tobak....

Skördetid och efterbehandling.
Bengt Sändh skriver citerat nedan med mina frågor inom parantes:

"När bladen börja gulna är det dax att skörda. Det kan man gärna göra i omgångar vartefter de mognar. Man lägger dem i högar tills de 'slagit sig' och sen är det dags att hänga dem till tork" (Vad innebär slagit sig?)

"Som amatörodlare gör man det enklast genom att skaffa största modellen av rad på ett tunt med starkt snöre" (Vad är en rad? Jag tolkar detta som något man hänger tvätt på??)

"Man trär då tråden genom den tjockaste delen av bladnerven. När det gäller torkning kan det vara roligt att experimentera med olika metoder som ger helt olika smak. Lättast är att hänga upp bladen i en väl ventilerad lada eller uthus där de är skyddade mot regn. Man kan också välja att låta dem torka i solen vilket ger en kvalite som kallas Sun-cured. Ett tredje sätt, sm kanske är lite omständigare, är att torka bladen i rök och värme från brinnande ekved. Detta ger en mörk aromatisk tobak som är väl lämpad till snus."

"under torkning genomgår bladen en slags jäsning (jag tror det är detta som kallas "cure" på engelska) som gör att de mörknar från gulgrönt till en mer eller mindre brun färg. Under denna process avger tobaken en stark, dövande tobaksdoft och jag avråder bestämt från att torka några större mängder i bostaden. Det är knappast nyttigt för familjen att leva i en lägenhet med ständiga tobaksångor" (Tur jag har ett garage ;-)

"När bladen är riktigt snustorra kan du förvara dem i flera år för att ta fram dem när det är dags att förvandla dem till snus. Se bara till att de ligger på en torr och luftig plats."

The Old Firm skriver följande vilket jag tycker är en roligare beskrivning:
"Picking The Leaves - As Mrs Beeton once said "Oh Sh-", I'm sorry, I mean "To make jugged hare first catch your hare." The same goes with tobacco: to cure it, first you gotta pick it. You're not in the commercial growing business, you're not paying for labour, and, hopefully, you've a bit of time to spare, so take your time and pick the leaves as they come ready. Around the time that flower-heads start to form and the plants are full grown the bottom leaves will be ready to pick. If they show signs of yellowing before this pick them straight away. Take the leaves, cut a slit near the butt end of the centre rib of each leaf, feed a thin tomato stake or similar through these slits so that when you hold the stick horizontally (that's the way you have to hang them), the leaves hang down about an inch apart, and hang these sticks somewhere dry, out of the way and preferably warm. An attic is great, so is from the garage rafters, provided you still have head-room. You can string the leaves on a length of wire, a chord stretched between two nails, use your imagination.

Keep picking the leaves over the next weeks when you think that they're ready. Too early or a bit of yellowing before picking will make damn'-all difference to the end product; one of the reasons that I suggest that you pick this way is so that you don't get thoroughly sick of slitting and hanging the beastly stuff! It also gives the higher leaves a chance to grow a bit more."


A lot of unmitigated drivel is put about over the difficulty of curing tobacco. I believe that it's an evil plot put out by the tobacco magnates and perpetuated by our respective but seldom respected or respectable Governments to wring money from us unnecessarily. Curing tobacco is basically the drying of it in a moderately controlled environment. There are all sorts of bells and whistles you can add to enhance the end result, but YOU DON'T HAVE TO! You can make a perfectly acceptable product by just drying the leaves adequately, slicing them thinly, rolling them in cigarette paper, and setting them alight, - so put that in your pipe and smoke it!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar